SCeW @ UPM Bintulu | PUSAT KOKURIKULUM DAN PEMBANGUNAN PELAJAR
» BERITA » SCeW @ UPM Bintulu

SCeW @ UPM Bintulu

SCeW @ UPM Bintulu, 17 Sept 2019

Program Siswa Celik Wang (SCeW) di UPM Bintulu, dengan penyertaan 600 pelajar dari UPM dan IPT sekitar Sabah dan Sarawak.

Program kepimpinan kewangan ini adalah anjuran Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT), KPM dengan kerjasama Pusat Kokurikulum dan Pembangunan Pelajar (PKPP) UPM dan UPM Kampus Bintulu (UPMKB).

Program ini lebih memfokus kpd kepimpinan dan pengurusan kewangan. Ia diinspirasikan bila ramai pelajar yg tidak tahu/mahir mengurus kewangan, malah ada yg muflis pada usia muda selepas bergraduat.

Ucapan perasmian penutup oleh YBhg. Prof. Dr. Mohd Roslan Sulaiman, TNC HEPA UPM. Turut hadir ialah Prof. Dr. Bujang Kim.Huat, Pengarah Kampus UPM Bintulu, Prof. Madya Dr. Nur Izura Udzir, Pengarah PKPP, Prof. Madya Dr. Shahrul Razid Bin Sarbini, Dekan Fakulti Pertanian dan Sains Makanan UPMKB, En. Noor Hakim Ahmad, wakil Ketua Pengarah JPT KPM dan Dr. Kamil Latif, Ketua Bahagian HEPA UPMKB.

Barisn penceramah yang berkongsi ilmu dalam program ini terdiri daripada:
1. Pn. Amy Seok dari Money Compass
2. Prof. Madya Dr. Mohamad Fazli Sabri, Fakulti Ekologi Manusia UPM