PELAJAR BAKTI SISWA UPM BERUSAHA UNTUK MENINGKATKAN KESEDARAN TENTANG VAKSINASI COVID'19 | PUSAT KOKURIKULUM DAN PEMBANGUNAN PELAJAR
» ARTIKEL » PELAJAR BAKTI SISWA UPM BERUSAHA UNTUK MENINGKATKAN KESEDARAN TENTANG VAKSINASI COVID'19

Oleh: Theysiga a/p Sundra Rajan

Sekumpulan pelajar sarjana UPM kursus Bakti Siswa dari Universiti Putra Malaysia menjalankan program kesedaran vaksinasi selama dua (2) hari pada 5 dan 6 Jun melalui platform Zoom yang dihadiri oleh Prof Madya Dr. Malina Osman, dari Jabatan Mikrobiologi Perubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UPM. Profesor Madya Dr Malina Osman dijemput untuk memberi ceramah mengenai vaksinasi coronavirus pada hari pertama program ini. Objektif program ini adalah untuk memberi kesedaran kepada rakyat Malaysia mengenai betapa pentingnya mendapatkan vaksin.

Pada sesi kedua, penganjur memberi penerangan kepada para peserta mengenai vaksinasi. Perhatian tambahan diberikan kepada peserta untuk pendaftaran vaksinasi bagi membantu dan memudahkan masyarakat menggunakan aplikasi MySejahtera sepenuhnya. Langkah-langkah pendaftaran diberikan untuk membantu peserta memahami dengan lebih baik. Dalam sesi ini, para peserta juga diperingatkan dengan perkara-perkara yang harus atau tidak harus mereka lakukan sebelum mengambil vaksin mereka. Ini sangat penting untuk mengetahui apa yang harus dilakukan sebelum dan selepas mendapatkan vaksin dan kesan sampingannya. Oleh itu, sesi ini penting terutama bagi warga emas, kerana dapat membantu mereka menjadi kebiasaan dengan penggunaan aplikasi MySejahtera dan langkah-langkah untuk mendaftar.

Hari kedua dimulakan dengan Program Gaya Hidup Sihat, sesi senamrobik dalam talian yang penuh semangat dan menyeronokkan yang dikendalikan oleh pelajar Universiti Putra Malaysia. Tujuan utama sesi senamrobik yang dilakukan oleh pelajar Kumpulan 2 Bakti Siswa UPM adalah untuk mendorong masyarakat untuk menjaga kesihatan mereka walaupun dalam keadaan terkurung dan terasing. Ini kerana sangat penting bagi masyarakat untuk menjaga kesihatan mental dan fizikal yang baik dalam keadaan yang membimbangkan ini. Untuk memastikan para peserta terlibat, para pengajar berinteraksi dengan para peserta dan terus mengingatkan mereka bahawa peserta terbaik berpeluang memenangi hadiah wang tunai.

Persembahan video mengenai Covid-19 dan sesi kuiz “Kahoots” telah dijalankan. Tayangan video pendek selama 1 jam mengenai Covid-19 seperti kesan, drama pendek, statistik, temu ramah dan vaksin telah ditayangkan kepada peserta. Kami juga telah melakukan sesi kuiz “Kahoots”  berdasarkan video yang telah kami tayangkan kepada para peserta. Sebab utama program ini dijalankan adalah untuk meningkatkan tahap kesedaran di kalangan pelajar Universiti Putra Malaysia dan peserta lain yang mengikuti program ini. Isu-isu yang difokuskan adalah kesan Covid-19 pada negara, apa kesan jangkitan Covid-19 terhadap kesihatan kita dan pentingnya vaksin.

Tarikh Input: 23/07/2021 | Kemaskini: 23/07/2021 | muhamadzulwaqa

SXEaQAV~